logo_left header_right
     
 BME NTI > Szervezet

A BME NTI szervezeti felépítése

 

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézete (NTI) két tanszéki jogú szervezeti egységből áll:

 

  • Nukleáris Technika Tanszék (NTT)
  • Atomenergetika Tanszék (AET)

A két tanszék közötti munkamegosztás értelmében a Nukleáris Technika Tanszék az intézet oktatási feladatainak nagy részét, az Atomenergetika Tanszék (korábban Oktatóreaktor Nagylaboratórium) pedig az Oktatóreaktor üzemeltetését végzi. Az intézet minden dolgozója együttműködik a kutatási és oktatási feladatok ellátásában. Az intézet munkáját az Intézeti Igazgató, valamint a két Tanszékvezető irányítja. A két tanszék munkáját közös intézeti törzs támogatja. Ide tartozik az intézeti titkárság, a gazdasági ügyintézés, valamint az intézeti könyvtár. Ebben megtalálhatóak az intézet profiljába illeszkedő, elsősorban nukleáris témájú, magyar és idegen nyelvű szakkönyvek, folyóiratok.

 

Mivel az Oktatóreaktor üzemeltetése és karbantartása igen szerteágazó feladatok elvégzését kívánja meg, ezért az Atomenergetika Tanszék három szervezeti alegységre tagozódik:

 

  • Radiokémiai Laboratórium, amely oktatási és kutatási feladatainak ellátásán túl az Oktatóreaktorban felmerülő radiokémiai problémákat oldja meg,
  • Őr és Sugárvédelmi Szolgálat, amely az Oktatóreaktor őrzési és sugárvédelmi feladatainak ellátását végzi.

Az alegységek munkáját a csoportvezetők koordinálják. Az Atomenergetika Tanszék vezetőjének munkáját közvetlenül segíti a biztonsági mérnök, a minőségbiztosítási felelős valamint a Reaktorbiztonsági Felügyelő Tanács, amely a biztonsági és minőségügyi kérdések átfogó vezetőségi szintű kezelésére létrehozott szervezet. Az oktatóreaktor üzemtörténete, az engedélyeztetési eljárásokban keletkező rajzok, iratok, beadványok, levelezések, tanulmányok gyűjtését és rendszerezését a reaktor irattár támogatja.

A BME Nukleáris Technikai Intézet és az Oktatóreaktor biztonságpolitikája, minőség és környezetpolitikája, ISO9001:2009 tanúsítványa valamint ISO14001:2005 tanúsítványa

Szervezeti séma