logo_left header_right
     
 BME NTI > Főoldal, hírek

Üdvözlet

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézete (NTI) a BME Természettudományi Karán működik.

Az intézet két tanszékből áll: a Nukleáris Technika Tanszék az intézet oktatási feladatainak nagy részét, az Atomenergetika Tanszék (korábbi Oktatóreaktor Nagylaboratórium) pedig az oktatóreaktor üzemeltetését végzi. Az intézet minden dolgozója együttműködik a kutatási és oktatási feladatok ellátásában.

A Nukleáris Technikai Intézet - az egyedülálló, nagy értékű oktatóreaktor miatt - deklaráltan egyetemközi oktatási létesítmény. Fő feladata a BME és más magyar felsőoktatási intézmények hallgatóinak és doktoranduszainak képzése a nukleáris technika területén. A Nukleáris Technikai Intézet az oktatás több területén is jelentős szerepet játszik:

A BME NTI-ben a külföldi hallgatók oktatásának is nagy hagyományai vannak. Itt végeznek méréseket rendszeresen a prágai és a pozsonyi műegyetem hallgatói. A francia Rennes INSA néhány hallgatója itt készítette a diplomamunkáját, s a holland Delft Műegyetemről is dolgoztak itt PhD hallgatók. Az École de Mines de Nantes hallgatói a mi hallgatóinkkal közösen dolgoznak projekteken, éves rendszerességgel. A bécsi Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felkérésére az NTI munkatársai 6 héttől 3 hónapig tartó továbbképző tanfolyamokat szerveztek  fejlődő országok szakemberi számára kutatóreaktorok hasznosításáról. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség rendszeresen küld ide egyéni ösztöndíjasokat továbbképzésre.

 

Az intézet oktatási és kutatási tevékenysége az oktatóreaktor, mint főberendezés köré csoportosul, de kiegészül a nukleáris technika egyéb elméleti területeivel is. Az NTI keretében akkreditált radiokémiai laboratórium is működik. Az Oktatóreaktort szervezett formában a BME valamennyi hallgatója, és külső látogatók is megtekinthetik.
  

 

 

HÍREK

Legújabb híreink

2017.05.31. 04:17

Alkalmazott Matematikai Nap

MeghívóAlkalmazott Matematikai Nap a BME Matematika Intézet szervezésébenMottó: Ha egy...


2017.05.29. 14:11

Kitüntetések

Eötvös Loránd Fizikai Társulat 2017-es "Sugárvédelmi Nívódíj" I. helyezett díját nyerte...


2016.11.07. 06:56

1. díj az őszi radiokémiai konferencián

Vértes Attila nívódíjat nyert Oláh Zita az MTA Radiokémiai bizottsága és az MKE ösztöndíj...


2016.10.21. 10:44

Meghívó: Alkalmazott Matematikai Nap

MeghívóAlkalmazott Matematikai Nap a BME Matematika Intézet szervezésébenMottó: Ha egy...


2016.09.27. 08:24

ReakSuli 2016

NukiTeki visszatér! Idén is megrendezésre kerül a tavaly nagy sikert aratott elsősorban a fiatal...


2016.08.08. 06:05

NTI győzelem az Élet és Tudomány és a BME közös cikkpályázatán

Balatoni-Oláh Zita „Az arzén reneszánsza, avagy arzénizotópok a gyógyítás...


2016.05.05. 07:07

MVM PaksII álláslehetőség

Munkalehetőség és szakmai tapasztalatszerzés az MVM Paks II. Zrt. Nukleáris Osztályán